Fordelene med å studere i utlandet er mange. Personlig vekst og faglig utvikling er noen, men også reiselyst og drømmen om å oppleve et fremmed land er viktige grunner til at stadig flere tar utdannelsen sin utenfor Norges grenser.
Vi har satt opp en liste over 7 ting du bør vite før du søker studieplass i utlandet. Husk at vi hjelper deg gratis med å søke og bistår gjennom hele søknadsprosessen.
1. Søknad
Når du skal søke studieplass i utlandet er det to ting vi alltid må ha for å kunne hjelpe deg. Det er først og fremst vitnemål fra videregående skole på norsk og engelsk, samt passkopi. Vitnemålet må være en attestert kopi av originalen og det må sendes til oss per post eller leveres på et KILROY-kontor.
Hvis du skal søke på et masterstudium må vi også ha karakterutskrift fra bachelorgraden i tillegg til diploma supplement. Har du ikke fullført videregående eller bachelorgraden din, og kun har et semester igjen, kan du ettersende dette når utdanningen er ferdig – vi må i så fall ha karakterutskrift fra utdanningen din så langt.
Hvis du skal søke på en skole i England kreves det også motivasjonsbrev og en akademisk referanse. På noen studier kreves det også mer, det kan for eksempel være et finansieringsbevis, kreativ portefølje, flere referanser eller CV. Dette vil bli opplyst av studieveileder når du ønsker å søke på et universitet.
2. Engelskkrav
Alle universiteter har i utgangspunktet krav om å ta språktestene TOEFL eller IELTS-test for internasjonale studenter. Likevel, hvis du søker en bachelorgrad gjennom oss, vil de fleste universiteter godta 4 eller bedre i engelsk fra videregående, så lenge denne ikke er mer enn 2-5 år gammel. Til en mastersøknad vil mange universiteter godta det samme, eventuelt om bachelorgraden din ble undervist på engelsk. Noen studier krever dog at du tar en språktest, så ta kontakt med oss for å være sikker.
3. GMAT-test
Hvis du ønsker å ta en MBA i USA kreves det ofte at du tar en GMAT-test. MBA krever også ofte at man har arbeidserfaring. Ta kontakt med studieveileder for mer informasjon.
4. Søknadsfrister
De fleste universiteter vi samarbeider med har rullerende opptak, det vil si at de ikke har gitte søknadsfrister. Så jo tidligere du søker, jo tidligere vi du få svar. Vær oppmerksom på at noen universiteter har søknadsfrist og spesielt i USA og Asia er det viktig å være tidlig ute med å søke. Her vil søknadsfristene ofte være 3-4 måneder før skolestart. Hvis du ønsker å søke, er det lurt å ta kontakt med en av våre studieveiledere for å sjekke søknadsfrist. Merk at du også må beregne tid til å søke støtte fra Lånekassen og eventuelt studentvisum.
5. Støtte fra Lånekassen
Med noen få unntak støtter Lånekassen utdanning ved universitetene vi samarbeider med. I USA og Japan er det nå også mulig å få støtte til første året på en associate degree og en bachelorgrad. Se oversikt over hvor mye du kan få i støtte her.
Merk at skolepengene ved flere universiteter kan overstige det man får i skolepengestøtte fra Lånekassen og dermed kan det kreves egenkapital. På noen få, høyt rankede og dyre universiteter kan man også få tilleggsstipend fra Lånekassen.
6. Godkjenning av utdanning
Mange lurer på om utdanningen fra utlandet blir godkjent i Norge, og dette kan du lese mer om her.
Vær oppmerksom på at man for enkelte yrker krever autorisasjon for å kunne utøve yrket i Norge og derfor er det viktig at du setter deg inn i dette. Eksempler på studier som krever autorisasjon er sykepleie, psykolog, fysioterapeut og advokat. Her finner du en alfabetisk oversikt over lovregulerte yrker i Norge.
For mange yrker kreves det dog ingen spesiell godkjenning før du kan begynne å jobbe i Norge. Bibliotekar, økonom, journalist og statsviter er eksempler på yrker som ikke krever godkjenning. Hvis du ønsker å jobbe i denne typen yrker, er det arbeidsgiver som avgjør om innholdet og omfanget i utdanningen er tilstrekkelig for å utføre oppgavene i stillingen du søker.
Du kan for eksempel sammenligne fagbeskrivelser ved norske utdanningsinstitusjoner og aktuelle universiteter i utlandet for å få en viss oversikt. Du kan også høre med en potensiell arbeidsgiver hvordan de vurderer utenlandsk utdannelse.
7. Valg av studiested
Mange er usikre på hvor de ønsker å studere, og vi hjelper gjerne til med å finne ut hvilket universitet som passer deg best basert på hva du ønsker og hva du skal studere. Først og fremst bør det være det universitetet som tilbyr det beste studietilbudet for deg og dine mål som avgjør hvor du skal studere. Før du søker er det lurt å tenke igjennom hva du ser etter i et universitet og hva som er viktig for deg. Alle universitetene vi samarbeider med er ulike, noen er store, andre er små, noen ligger i storbyer og andre ligger i tettsteder. Noen universiteter har få og andre har mange nordiske studenter. For mange studenter er et varmt klima viktig, men for andre er det å bo i en storby viktigst. Ved å informere studieveilederen din om hva du ser for deg i et studiested kan vi bedre finne forslag på universitet som er midt i blinken for nettopp deg!
Vi gir gratis studieveiledning til deg som ønsker å studere i utlandet. Vi ser frem til å hjelpe deg med å oppfylle din studiedrøm!